Erik - The brandwagon-1January 18, 2023

Erik

Medewerker Stadsbeheer/wijkonderhoud

Het leek me altijd ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan een schone stad.
Al 27 jaar is Erik een van de vaste gezichten van Stadsbeheer. Veel op straat, regelmatig op kantoor. Samen met zijn team gaat hij elke ochtend weer fanatiek aan de slag met het schoonhouden van de Oude wijken in Groningen.

Erik, je bent medewerker wijkonderhoud. Wat houdt je werk in?

“Ik werk als straatveger, dus ik moet alles een beetje netjes houden in mijn werkgebied. Dat zijn ‘de Oude Wijken’. Onder meer De Hoogte, de Oosterparkwijk en de Korrewegwijk. Daarnaast maak ik altijd een ronde langs de ondergrondse containers in verband met bijplaatsingen. Dat is afval dat naast de containers staat, in plaats van erin wordt gegooid. Dat afval staat er elke dag weer. Je weet nooit wat je aantreft, maar dat maakt het ook leuk.”

Wat is je achtergrond?

“Ik heb eigenlijk een achtergrond als loodgieter, maar ben eind jaren negentig bij de gemeente aan de slag gegaan. Dus dat is al een kleine 24 jaar. Ik ben dus van de oude garde, maar dat voelt niet zo hoor! Omdat ik er al zo lang werk heb ik een senior-rol. Dus moet ik af en toe een extra rondje maken of alles netjes is gebeurd, maar het ziet er altijd keurig uit hoor bij die jongens.” 

Waarom heb je voor dit werk gekozen?

“Het leek me altijd ontzettend leuk om een steentje bij te dragen aan een schone stad. Als loodgieter moest ik veel onder de vloeren doorkruipen, niet altijd de fijnste klussen doen. Toen kwam dit op mijn pad, en ik dacht gewoon proberen. En nu zou ik het ook niet meer anders willen. Ook al is er momenteel ook veel vraag naar loodgieters. Dit is wel een stuk gezelliger. Er heerst hier echt een teamspirit. Met sommige collega’s werk ik in totaal al zo’n 20 jaar. En daarnaast ben je veel buiten. Vooral zomers is dat ideaal.”

Hoe ziet je gemiddeld werkdag eruit?

“Mijn dag begint om 6:00 uur ’s morgens en duurt tot half 3 ’s middags. In die periode doe ik eigenlijk alles: de planning van de jongens, ik rijd mijn eigen route, vergaderingen. Dat is een vrij vast ritme. Het is een mooie afwisseling tussen buiten werken en op kantoor, en bevalt ontzettend goed.”

Wat merkt de inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Wij zijn van het schoonhouden van de straten. Dus schone straten. Mensen merken het vooral als we ons werk nĂ­et zouden doen.”

Krijg je weleens reacties op jullie werk?

“Ja hoor. We krijgen vaak te horen dat het er netjes uitziet. Dan bedanken mensen ons voor de inzet. Dat is leuk. Maar soms, als we even staan te praten, dan heb je wel eens last van roepende mensen. Heel negatief. Maar dat negeren we gewoon hoor, dat werkt het beste. We moeten toch af en toe even kunnen praten met elkaar, beetje weten hoe het met de ander gaat. Daarna gaan we gewoon weer verder met het werk.

Kun je een voorbeeld geven van iets bijzonders dat je hebt aangetroffen?

Er kwam een keer een mevrouw in de war naar ons toe omdat ze haar portemonnee en trouwring, van haar overleden man, in de ondergrondse container had gegooid. Toen hebben we de kraan voorgereden, de container op straat leeggegooid en met vier man alles doorzocht. En met succes: we vonden zowel de trouwring als de portemonnee weer terug. Veel geluk mee gehad. En daarna hebben we alles gewoon weer opgeruimd natuurlijk.”

Heb je nog goede tips voor nieuwe collega’s?

“Ja. Als je het niet naar je zin hebt bij de gemeente, dan moet je gewoon wat anders gaan zoeken. Blijf niet hangen. Maar eerlijk, beter dan bij de gemeente kun je het niet krijgen, vind ik.”