Erwin-2---The-brandwagon-4January-30,-2023-crop

Erwin

Projectmanager Stadsontwikkeling

Een straat is meer dan een verbinding van A naar B. Je moet er kunnen spelen en wandelen. En ze kunnen veel groener!
De gemeente Groningen een beetje mooier maken. Dat is Erwin’s doel als Projectmanager Stadsontwikkeling. Met bijzondere architectuur en fijne, groene straten waar het lekker leven is. Samen met zijn collega’s bouwt hij aan een gemeente waar je gewoon wilt zijn, nu en in de toekomst.

Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je hier terecht bent gekomen?

“Na mijn studie planologie heb ik eerst twee jaar als junior planoloog gewerkt bij een kleinere gemeente in de provincie Groningen. Daarna ben ik in 2009 gestart bij de gemeente Groningen als assistent projectmanager. 

Ik mocht meteen meewerken aan project Grote Markt Oostzijde, met het Groninger Forum. Daar had ik tijdens mijn studie nog over geleerd. Echt geweldig. En heel leerzaam ook. Een project midden in de binnenstad, met veel bewoners en betrokkenen. Het lag politiek gevoelig, iedereen vond er wat van. En nu wint het internationale prijzen. Maar nog belangrijker: als ik nu zie hoe druk het er is en ik mensen op de roltrappen hoor zeggen dat ze het geweldig vinden. Dat is het allermooiste!”

Is dat wat je drijft in je werk?

“Ja, ik wilde ook echt graag voor de gemeente Groningen werken en niet voor een adviesbureau. Dan zit je vaak voor een paar maanden op een klus en zijn winst-targets heel belangrijk. Hier kan ik écht iets bijdragen. Mijn collega’s hebben dat ook. Een bepaalde gedrevenheid. Wat mensen soms zeggen over luie ambtenaren, daar merk ik helemaal niks van! Het werk is elke dag anders. Je gaat zo’n heel project door, en werkt echt naar een doel toe. Wat ook leuk is, is dat we nu een heel jong en groen college hebben, dat heel ambitieus is. Die politieke omgeving is wel spannend, maar ook heel interessant.”

Wat doe je precies als projectmanager stadsontwikkeling?

“Ik werkte de laatste jaren aan de ‘Leidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte’. Dat gaat over de hele gemeente, inclusief dorpen als Haren en Ten Boer. We willen de openbare ruimte ‘terugwinnen’ van de auto. Want een straat is meer dan een verbinding van A naar B. Kinderen moeten er ook kunnen spelen. Je moet er kunnen wandelen. En ze kunnen veel groener. De balans moet dus beter. Maar het gaat ook over economie, veiligheid en toegankelijkheid. We noemen dat de 10 dimensies voor de straat. Dat staat allemaal in de leidraad.

En nu gaan we dat ook echt toepassen op onze straten. Dat doen we met een heel groot team dat ik als projectmanager moet aansturen. Voordat we dat doen worden onze plannen besproken met mensen die er wonen. Dat is ontzettend belangrijk bij dit soort projecten, want je werkt voor de mensen die hier wonen. Tegenwoordig is dat ook veel ingewikkelder. Vroeger stuurde je gewoon een brief maar nu gebruik je allerlei kanalen, inclusief sociale media. Anders bereik je jonge mensen niet meer.”

Kun je zeggen dat het dankzij jou iets fijner wordt om in Groningen te wonen?

“Haha nou, ik ben een klein schakeltje. Dit doen we met heel veel mensen hè. Niet alleen bij Stadsontwikkeling, maar ook samen met Stadsbeheer, Maatschappelijke Ontwikkeling, noem maar op. Het is echt een team job.”

Waarom heb je gekozen voor deze baan?

“Ik heb planologie gestudeerd. Nou, als je dan in het noorden ergens wilt werken, dan is Groningen wel de plek ‘waar het gebeurt’. Ik heb ook in Hoogezand gewerkt. Daar had je dan drie ruimtelijke projecten. Hier hebben we wel 50 projecten tegelijkertijd. En ook echt grote projecten. Denk aan het Forum, de Grote markt, het Stationsgebied. Dat trekt ook bepaalde architecten aan. Rem Koolhaas, Zaha Hadid, die zijn gewoon hier met hun eerste projecten begonnen.”

Wat zou je een nieuwe collega willen meegeven?

“Het is een hele fijne organisatie om voor te werken. Waar veel gebeurt. Met mensen die hart voor de zaak hebben. En we hebben hier heel veel kennis in huis. Dus een tip: probeer niet alles zelf op te lossen, maar ga het gesprek aan!”