Jeffrey---The-brandwagon-13January-31,-2023-crop

Jeffrey

Toezichthouder Horeca en Prostitutie

Hier ben ik niet zomaar ‘een agent’, maar gewoon Jeffrey. Dat is fijn werken.
Toen Jeffrey tijdens zijn opleiding voor het eerst hoorde over de Drank- en Horecawet wist hij het: hier wil ik wat mee! En zo geschiedde. Inmiddels is hij een van de bekende gezichten in de binnenstad en aanspreekpunt als het gaat om horeca, prostitutie en coffeeshops.

Hoe ben je bij deze baan terechtgekomen?

“Ik heb de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid (HTV) gevolgd. Vroeger wilde ik altijd politieagent worden. Maar tijdens mijn opleiding leerde ik op een gegeven moment meer over de Drank- en Horecawet. Eigenlijk wist ik toen direct al: dit is wat ik wil doen. Na een stage bij de gemeente Groningen en het afronden van mijn opleiding kon ik hier direct beginnen als toezichthouder betaald parkeren. Dat heb ik ruim twee jaar gedaan en daarna heb ik nog een half jaar als boa openbare ruimte gewerkt. In die maanden ben ik ook alvast gaan meelopen met team Horeca en Prostitutie.”

En nu ben je dus doorgegroeid naar Toezichthouder Horeca en Prostitutie. Hoe zien je dagen eruit?

“Dat verschilt echt per dag. Het is heel gevarieerd. Er komen wel bepaalde dingen terug. In een stad als deze zijn er bijvoorbeeld altijd wel evenementen gaande. Daar zetten we ons in om alcoholmisbruik onder minderjarigen te voorkomen. Op die evenementen kijken we goed om ons heen. Zien we mensen die er minderjarig uitzien, en krijgen ze alcoholhoudende drank mee? En wordt er wel naar je ID-kaart gevraagd? Dat doen we overigens niet alleen bij evenementen, maar bij alle horeca, dus ook in kroegen en clubs.”

Waarom heb je voor dit vakgebied gekozen?

“Ik wilde eerst bij de politie gaan werken. Maar toen ik hier stageliep merkte ik dat ik dit eigenlijk ook heel leuk vond. Ik leerde hier de Drank- en Horecawet kennen, die nu de Alcoholwet heet, en toen dacht ik, hé dit vind ik eigenlijk veel interessanter. 

Want hoe ik het zie: je hebt de algemene opsporingsambtenaar, dat is de politieagent. En wij zijn de ‘buitengewoon’ opsporingsambtenaar. De algemene opsporingsambtenaar doet bijna alles, en weet dus ook van alles een beetje. Als buitengewoon opsporingsambtenaar ben je specialist. Meer diepgang dus. En omdat je in een vast gebied werkt leer je ook veel mensen kennen. Dan ben je niet zomaar ‘een agent’, maar gewoon Jeffrey. Veel horecabeveiligers herkennen mij ook, en houden me op de hoogte hoe dingen gaan in de binnenstad. Dat is fijn werken. Wat ik ook leuk vind is dat de wetgeving steeds verandert. Er komen steeds nieuwe dingen bij en dus moet je blijven bijleren. “

Wat is je rol als het gaat om prostitutie?

“Bij prostitutie heb je illegale en legale activiteiten. Wat bijvoorbeeld niet mag, is thuis je diensten aanbieden. Vaak gebeurt dat toch, via internet. Daar grijpen we op in. Want je mag alleen legaal je diensten aanbieden op aangewezen plekken in Nieuwstad en in bepaalde massagesalons. Daarvoor moet je wel eerst een afspraak maken met ons. Dan heb je een gesprek met medewerkers van ons team en de GGD. Over seksuele gezondheid, maar ook om te controleren of iemand niet gedwongen is, legaal hier verblijft en zelfredzaam is. Als dit in orde is dan krijg je een pasje, waarmee je mag werken.

Daarna houden we toezicht. We gaan dan bij de bedrijven langs en controleren de pasjes. We hebben ook regelmatig contact met de beheerders van de panden daar om te bespreken of alles goed verloopt.”

Hoe ziet je toekomst eruit?

“Dit was gewoon mijn droombaan, en die heb ik al bereikt! Dus ik heb niet echt een speciaal doel nu. Ik zou dit niet zomaar inruilen voor de politie, douane of marechaussee. Dus voor de toekomst weet ik het nog niet. Ik verwacht dat ik dit nog best wel lang ga doen!”