Haçer---The-brandwagon-21February-03,-2023-crop

Hacer

Manager HR-Services

Dat ik nu afdelingshoofd ben is een combinatie van kansen creëren, kansen krijgen en kansen pakken.
Kort na haar studie stapte ze binnen bij de gemeente Groningen: Hacer. Ze ontwikkelde zich snel en geeft nu leiding aan de afdeling HR-Services. Samen met haar collega’s zorgt ze ervoor dat de bedrijfsvoering op orde is, en dat medewerkers van de gemeente goed hun werk kunnen doen.

Kun je iets vertellen over je achtergrond en hoe je bij deze baan terecht bent gekomen?

“Ik heb Human Resource Management (HRM) gestudeerd aan de Hanzehogeschool Groningen. In april 2012 ben ik in dienst gekomen bij de gemeente Groningen, destijds bij de dienst Iederz, als allround administratief medewerker personeelszaken. Drie jaar later werd ik daar ‘senior’, mocht ik op werkinhoud aansturen, en in 2018 werd ik gevraagd om teamleider te worden. Ik kwam dus binnen als administratief medewerker en was zeven jaar later doorgegroeid naar teamleider personeelszaken. 

Voordat ik een volgende stap zette heb ik veel met collega’s gesproken. Want ik had wel ambitie, maar wist nog niet precies wát ik dan precies wilde doen. Die netwerkgesprekken gaven veel inzicht. Toen ik werd getipt dat ze een afdelingshoofd zochten voor een nieuwe afdeling bij het Shared Service Center (SSC) wist ik: hier wil ik voor gaan.

De sollicitatieprocedure verliep goed en eind 2019 ben ik als Manager HR Services gestart. Ik had de opdracht om een reorganisatie door te voeren samen met het Managementteam van HRM. Een flinke klus.” 

Wat doen jullie bij HR-services en wat is jouw rol?

“Onder HR-services valt de salarisadministratie, de HR Servicedesk, kennis- en ketenmanagement, informatievoorziening, de administratief secretariële ondersteuning intern, Matchpunt en ons nieuwe Carrière Centrum. We werken in een soort estafette, zeg ik altijd maar. Iedereen heeft zijn rol in het proces en we dragen telkens het stokje aan elkaar over. 

Zelf ben ik vooral veel bezig ervoor te zorgen dat medewerkers goed gefaciliteerd en geïnformeerd zijn. Zodat ze hun werk goed kunnen uitvoeren. Dat betekent veel afstemmen en bijpraten. Met om de week een afdelingsoverleg, waarin ik terugkoppel uit het managementteam. Daarbij deel ik ook nieuws over selectierondes of over nieuwe collega’s die starten. Dat is ook een moment waar collega’s zaken met elkaar delen. Ik ben als manager uiteindelijk verantwoordelijk voor de producten en processen van HR Services.“

Hoe kon je je zo snel ontwikkelen binnen de gemeente?

“Dat is in mijn ogen een combinatie geweest van kansen creëren, kansen krijgen en kansen pakken. Want als je erom vraagt is er heel veel mogelijk. Je moet de dingen zien en daarna durven aangeven wat je wil, dat je ambitie hebt. En ook vragen om de hulp, of bijscholing die je daarbij kunt gebruiken. Wat opleidingen betreft is er veel mogelijk.”

Wat merkt de inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Dat is het grappige, ik ben bang van niks. Althans, niet direct… En tóch is het mooi om te weten dat je uiteindelijk voor de inwoner van de gemeente Groningen werkt. Want samen met mijn collega’s van het SSC zorg ik ervoor dat de bedrijfsvoering op orde is, als een soort motor van de organisatie. Zodat onze collega’s hun werk kunnen doen. Eigenlijk doen wij alles voor een salarisstrook die klopt.”

Waar ben je trots op in je werk?

“Ik ben vooral trots op het team, zoals het nu staat. De collegialiteit onderling, dat het werk steeds doorgaat, dat we nog steeds zorgen dat alle salarissen overgemaakt worden. Iets wat altijd als vanzelfsprekend wordt gezien. Ik begrijp dat wel, want dat hoort ook gewoon zo. Maar vergeet niet dat daar echt heel hard voor wordt gewerkt. En uiteindelijk doe je het voor de inwoners. Zodat gemeenschapsgeld op de juiste manier wordt besteed. 

Ik vind het ook mooi om voor de gemeente Groningen te werken. De gemeente waar ik woon en ben opgegroeid. Als ik bijvoorbeeld door het Forum loop voel ik trots. En als mijn container wordt opgehaald dan denk ik wel: hé dat is mijn collega! Dat gevoel is er echt wel.”

Wat zou jij een nieuwe collega willen meegeven?

“Kom vooral met je frisse blik binnen. Durf je uit te spreken, durf te vragen. Want hoe open en fris we ook willen zijn, na een paar jaar kom je toch in eigen bubbels terecht. Dus help ons vooral bij die bubbels doorprikken. “