Medewerker Naomi met op de achtergrond een gebouw

Naomi

Beleidsadviseur Huiselijk geweld en kindermishandeling

Als Young professional bouw je in korte tijd een meganetwerk op!
Vol ambitie en met een mooi diploma op zak kwam Naomi via het Young professional programma binnen bij de gemeente Groningen. Na een leerzame én gezellige periode heeft ze nu haar plek gevonden als beleidsadviseur bij de Directie Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO).

Hoe ben je bij de gemeente Groningen terechtgekomen?

“Ik heb in Amsterdam Politicologie gestudeerd en ben voor de master juridische Bestuurskunde weer teruggegaan naar Groningen. Mijn thuis, mijn stad. Eigenlijk wist ik altijd al wel dat ik voor de overheid wilde werken. En in Groningen kom je dan al snel bij de gemeente Groningen uit. Ik ben gestart bij de gemeente Groningen als Young Professional. Dit was een ideale manier om de organisatie te leren kennen. Ik wilde graag iets maatschappelijks doen, en solliciteerde op een plek bij iederz, het sociale leer- en ontwikkelbedrijf van de gemeente. Daar startte ik in de zomer van 2021. 

Waarom wilde je graag als Young professional aan de slag?

“Het leuke aan het Young professional programma is de veelzijdigheid. Het grootste gedeelte van de week voer je een functie uit op je werkplek, en met een beetje mazzel krijg je als jongeling al snel uitdagende klussen in je takenpakket. 

Naast het uitvoeren van je functie kom je als Young professional korte tijd op heel veel plekken binnen de gemeente. Iedere woensdag is ‘programmadag’. Dan ga je samen met de andere Young professionals vaak op werkbezoek bij een van de directies om te leren waar zij zich allemaal mee bezighouden. Zo bouw je heel snel een meganetwerk op, en kun je heel veel vragen stellen. Je komt dus echt op een andere manier binnen bij de gemeente dan wanneer je op een ‘gewone functie’ solliciteert.

Naast de werkbezoeken krijg je ook trainingen, in concrete vaardigheden als projectmanagement, presenteren, netwerken, timemanagement, maar ook om te leren hoe een gemeente nou werkt. We zijn natuurlijk een politieke organisatie dus het is belangrijk om te snappen hoe het zit met politieke verhoudingen. Hoe werkt de gemeenteraad of het college bijvoorbeeld? 

Young professional ben je in principe twee jaar en je solliciteert op een directie of afdeling binnen de gemeente. Denk bijvoorbeeld aan HRM of Stadsontwikkeling, of zoals bij mij, iederz. Aan het Young professional is een baangarantie gekoppeld. Dus bij wederzijdse tevredenheid kun je na die twee jaar bij de gemeente blijven. Dat kan op een afdeling zijn waar je hebt gewerkt als Young professional, maar ook een andere plek binnen de gemeente. ”

Inmiddels ben je geen Young professional meer. Hoe ziet jouw nieuwe rol eruit? 

“Na mijn periode als Young professional ben ik aan de slag gegaan als (junior) beleidsadviseur huiselijk geweld en kindermishandeling. In deze nieuwe functie ben ik vooral bezig met de preventie van kindermishandeling. Ik probeer dit onderwerp hier intern constant onder de aandacht te brengen. Zo ben ik bijvoorbeeld samen met  beleidsadviseurs Sport bezig met het thema ‘veilig sportklimaat’. We willen dat er binnen sportverenigingen vertrouwenspersonen worden opgeleid die signalen herkennen die kunnen duiden op huiselijk geweld en/of kindermishandeling. En we willen dat mensen daar weten waar ze naartoe kunnen met vermoedens. Eigenlijk is dat overal mijn opdracht: ervoor zorgen dat iedereen, maatschappijbreed, steeds weet waar hij of zij naartoe kan met een onderbuikgevoel. Daarom zit ik bijvoorbeeld ook in de projectgroep van de Week tegen Kindermishandeling.”

Wat merkt de inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Met het hele team leveren we een bijdrage aan een veilige leefomgeving. Aan het bespreekbaar maken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Een onderwerp dat zich heel erg ‘achter de voordeur’ afspeelt. Het heeft door de jaren heen zoveel schade aangericht. Want waar vroeger huiselijk geweld heeft plaatsgevonden treedt het helaas bij volgende generaties ook vaak weer op. We willen die ketting doorbreken. Ik voel dat ook echt in mijn buik, zeg maar. Ik ben echt intrinsiek gemotiveerd voor wat ik doe.”

Ambieer je nog een andere rol of functie bij de gemeente?

“Op korte termijn niet. Ik heb net een mooie kans gekregen om dit te kunnen doen. Voor mij is het komende tijd vooral belangrijk om nog veel meer kennis en ervaring op te doen. Ik ben nog lang niet uitgeleerd in mijn huidige rol!”