Oelviya - The Brandwagon - Oelviya-4January 23, 2023

Oelviya

Adviseur Afval en circulariteit

Ik wilde hier graag werken om echt iets te kunnen betekenen voor de inwoners.
Oelviya werkt al enkele jaren voor de gemeente Groningen. Eerst als beleidsmedewerker, maar sinds de zomer van 2022 als adviseur Afval en Circulariteit. Een van haar belangrijkste doelen is om van Groningen een afvalvrije gemeente te maken in 2030.

Wat is je achtergrond en hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik heb internationale organisaties en betrekkingen gestudeerd. Met die studie kun je bijvoorbeeld diplomaat worden en in het buitenland werken. Maar ik ben juist dichtbij huis gebleven. Sinds 2018 werk ik bij de gemeente Groningen, eerst als beleidsmedewerker en nu als Adviseur Afval en circulariteit.”

Van beleidsmedewerker naar adviseur?

“Ja, op een gegeven moment merkte ik dat het schrijven van stukken niet echt mijn ding is. Een beleidsmedewerker is echt bezig met het beleid. Zij moeten raadsvragen beantwoorden. Dingen moeten naar het college, naar de raad. Zij schrijven veel stukken. Als adviseur heb ik meer een coördinerende rol. En ik vind het onderwerp heel actueel en interessant. Ik vind voedselverspilling bijvoorbeeld heel belangrijk en ben zelf ook veel bezig om minder afval te produceren en goed afval te scheiden . Wij zien afval niet meer als afval maar als grondstof.”

Heb je nu minder te maken met het politieke deel?

“Nou, er is nog steeds wel sprake van, maar vroeger was ik echt de ‘steller’, en nu meer ‘gesprekspartner/strategisch adviseur’. Maar ik vind ‘strategisch’ altijd wat zwaar klinken. Ik ben gewoon adviseur en bedenk welke kant we ongeveer op gaan. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuw coalitieakkoord ligt. Dan ga je kijken wat hebben we gevraagd? Wat is gehonoreerd? Wat gaan we doen met dat geld dat er is toegezegd?”

Ervaar je veel vrijheid in je werk?

“Jazeker, en dat vind ik ook fijn. Als ik iets interessants ontdek dan hoef ik geen goedkeuring van iemand om daar dan het gesprek over aan te gaan. Kijk, als het op een gegeven moment een project wordt, dan is het wat anders. Maar het gesprek aangaan kan altijd, en dan koppel ik gewoon terug wat ik allemaal gehoord en geleerd heb.”

Waarom heb je gekozen voor de gemeente Groningen?

“Ik wilde hier graag werken omdat ik zelf in de gemeente Groningen woon en zoals veel mensen echt iets wilde betekenen voor de inwoners hier. Ik vind persoonlijk contact met inwoners ook heel leuk. Samen een speeltuin realiseren, nieuwe afvalbakken op bepaalde plekken. Als het maar om de mensen gaat. In mijn huidige functie heb ik dan misschien iets minder persoonlijk contact, maar ik ben wel op strategisch niveau met iets waardevols bezig: een afvalvrij Groningen in 2030.

Waar word je blij van in je werk?

“In een eerdere rol bij de gemeente heb ik samen met inwoners van Haren een speeltuin gerealiseerd. Bij Haren leeft vaak het beeld van grote huizen, rijke mensen, maar dat gold niet voor deze buurt. Toen de speeltuin geopend werd deden we dat ook samen met de buurt. Zij hadden een dj geregeld, de kinderen werden geschminkt, de wethouder kwam. Ik had zelf ook mijn dochtertje meegenomen. Het was hartstikke leuk. En ik kreeg zoveel fijne reacties, de speeltuin was nog maar drie dagen open en hun kinderen waren er niet weg te slaan. Mensen waren er heel blij mee. Voor dat soort momenten doe ik het echt.”

Is er een recent project waar je trots op bent?

“We zijn nu bezig met een ‘routekaart’, Groningen Afvalvrij 2030. Want hoe behalen we dat doel? Wij bedenken nu welke projecten we daarvoor nodig hebben. Ik ben er zelf nog maar net mee begonnen. Maar het is wel een van de belangrijkste dingen voor dit jaar. Want die routekaart gaat de basis vormen voor onze weg naar een afvalvrije gemeente. 

Dat bereik je natuurlijk niet zomaar, daar heb je bewoners voor nodig. We moeten zoveel mogelijk voorzieningen faciliteren voor bewoners. Maar ook onze afvalverwerker moet met de meest innovatieve technieken de grondstoffen uit het restafval halen. Het is wel ambitieus, en hebben ook niet overal controle over. We kunnen wel meer containers en bakken neerzetten, maar dan moet het afval ook nog op de juiste manier worden gescheiden. “

Wat zou je een nieuwe collega willen meegeven?

“De gemeente is heel groot, met veel mogelijkheden. Dus als je op een gegeven moment je functie niet meer bij je past, ga rondvragen en rondkijken binnen de gemeente. Je hoeft echt niet meteen buiten de organisatie te kijken.“