Paulien - The brandwagon-25February 20, 2023

Paulien

Accountmanager bij Team Werkgeversdienstverlening.

Ik vind het heel prettig om mijn eigen tijd in te delen en zelf afspraken te kunnen maken. En het sociale aspect, het werken voor deze doelgroep vind ik ook erg interessant.
Ook al is ze veel op pad om met werkgevers te spreken, bij de gemeente Groningen is Paulien inmiddels een bekend gezicht. Samen met haar team zorgt ze al jaren voor de beste matches op het gebied van werk.

Hoe ben je bij de gemeente Groningen terecht gekomen?

“Na mijn studie rechten was ik op zoek naar werk en kwam ik een vacature tegen bij de gemeente Groningen. Ik ben toen aangenomen bij de directie Sociale zaken en werk van destijds. Binnen de gemeente heb ik verschillende functies gehad, onder meer als juridisch adviseur en kwaliteitsconsulent. Inmiddels ben ik nu alweer ongeveer tien jaar werkzaam als accountmanager.”

Wat doe je precies als accountmanager Team Werkgeversdienstverlening?

“Ik ben elke dag bezig met het bij elkaar brengen van de behoefte van werkgevers in de gemeente Groningen en werkzoekenden. Ik probeer kandidaten te koppelen aan vacatures van werkgevers. Die match ik meestal niet zelf, dat doen de adviseurs werving en selectie, maar daar werk ik wel mee samen in een team. Wat ik vooral doe is  gesprekken voeren met verschillende werkgevers om daar onze doelgroep te belichten. Ik start projecten op, coördineer ze en zet opleidingstrajecten op. Ook adviseer ik opdrachtnemers over Social Return On Investment (SROI). Ik ben heel extern gericht en veel op pad.”

Wat voor werkgevers moet ik dan aan denken?

“Ons werk is verdeeld in vier branches. Zelf ben ik verantwoordelijk voor de branche met Bouw, Infra, Transport en Logistiek. Maar we hebben ook de branches Zorg en Welzijn, Zakelijke Dienstverlening en Handel, Horeca en Schoonmaak. We hebben een accountmanager voor elk van deze branches en daarnaast zijn er accountmanagers voor elk deelgebied in de gemeente Groningen.”

Waarom heb je voor deze baan gekozen?

“Het is een baan met veel autonomie en eigen verantwoordelijkheid. Ik vind het heel prettig om mijn eigen tijd in te delen en zelf afspraken te kunnen maken. En het sociale aspect, het werken voor deze doelgroep vind ik ook erg interessant. Ik vind het een uitdaging om iedereen tevreden te krijgen. Dat de werkzoekende een fijne en duurzame plek vindt en dat bedrijven, ook vaak met commerciële doelstellingen, geholpen zijn in hun vraag.

Wat ik ook leuk vind is dat ik op veel verschillende plekken kom en verschillende mensen spreek, ook regionaal vanuit het samenwerkingsverband Werk in Zicht. Je hebt te maken met andere directies, zoals Economische Zaken, met het UWV, met onderwijs, etc. Elke dag is anders. Ook al heb je bedrijven waarmee je veel samenwerkt, er zijn ook altijd nieuwe bedrijven waar kansen liggen. Maar wat net zo belangrijk is: hoe houden bedrijven het werk boeiend en hun mensen binnenboord? Daar kun je ook over meepraten.”

Wat merkt de inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Alles wat ik doe draait in zekere zin om het verbeteren van de positie van inwoners op de arbeidsmarkt. Zodat mensen weer zingeving hebben en meer mee kunnen doen met de maatschappij. Ik ken mensen die langere tijd in een uitkering hebben gezeten, die uiteindelijk een baan hebben gekregen en heel gelukkig zijn op die plek. Dat hoor je dan bijvoorbeeld van de jobcoach die de begeleiding op de werkvloer doet. Daar werk ik nauw mee samen

Je bent elke dag bezig voor de mensen om kansen te creëren. En aan de andere kant voor de werkgevers zodat zij het werk kunnen blijven doen en dus ook voor de economie van de gemeente en provincie. Dat maatschappelijk belang is belangrijk, en maakt dat ik er elke dag weer vol voor ga.”

Wat maakt de gemeente Groningen aantrekkelijk als werkgever?

“Bij de gemeente Groningen zijn we elke dag aan het werk voor al onze inwoners en organisaties vanuit veel verschillende invalshoeken en afdelingen. Bij bijna alles om ons heen, of het nou gaat om stedelijke, economische of sociaal maatschappelijke activiteiten, speelt de gemeente een rol. Dat maakt dat er veel mogelijkheden zijn om verschillende functies te kunnen vervullen.”

Zou je nog een andere rol of functie binnen de gemeente Groningen willen?

“Ik verwacht niet dat dit mijn laatste rol is binnen de gemeente, maar het moet sowieso iets zijn met veel uitdaging en waar je veel verschillende ballen hooghoudt. De afwisseling is voor mij heel belangrijk.”