Sil-1---The-brandwagon-3January-19,-2023-crop

Sil

Accountmanager Evenementen

Een evenement is eigenlijk een soort mini-maatschappij, ik moet met bijna alle afdelingen en directies wel iets afstemmen. Dat maakt deze functie leuk.
Na jarenlang in de Groningse horeca- en evenementwereld te hebben gewerkt maakte Sil in 2021 de overstap naar de gemeente Groningen. Als echte netwerker heeft hij daar inmiddels aardig zijn draai gevonden.

Je ben werkzaam als accountmanager evenementen. Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Ik heb gewoon gesolliciteerd! Ik werkte vrij lang bij de Drie Gezusters als bedrijfsleider en was daarnaast betrokken bij het organiseren van evenementen, onder meer bij Eurosonic. Met die achtergrond en mijn voorliefde voor evenementen dacht ik bij de vacature dus: solliciteren! En ze zijn er ingetrapt!”

Zat je al langer te denken aan een overstap naar de gemeente Groningen?

“Ik kende de accountmanager van de gemeente en wist dat het een mooie rol was. Maar het was ook zo dat er binnen mijn vakgebied in Noord-Nederland niet echt een andere uitdaging op dat niveau was. De grootte van de gemeente sprak me ook aan. Je kunt er veel kanten op.”

Wat houdt jouw werk als Accountmanager Evenementen precies in?

“Ik ben het eerste aanspreekpunt voor de grotere evenementenorganisatoren die iets willen doen in onze gemeente. Ik probeer ze, samen met mijn collega’s van team Evenementen Management, te helpen met hun vragen en wensen. Wat willen ze organiseren? Waar zou dat kunnen? Wat komt er binnenkort nog meer aan? Wat heeft prioriteit? Eigenlijk ben ik altijd vooruit aan het kijken.

Er zijn een aantal projecten waar ik nauw bij betrokken ben, en het eerste daarvan is Eurosonic. Maar ook Koningsdag komt eraan. En op wat langere termijn bijvoorbeeld ook roze zaterdag. Dat is pas in 2024, maar daar zijn we nu al mee bezig. Hoe ik mijn werkdag precies indeel mag ik zelf bepalen. Daar heb ik heel veel vrijheid in.”

Klinkt als een baan waarin je veel moet schakelen met anderen?

“Ja absoluut. Als je voor een groot evenement een vooroverleg houdt, dan zit je zo met dertig mensen aan tafel. Om te kijken wie iets kan bijdragen en welke vragen er zijn. Vooruitzien is regeren in mijn werk. Zelf verleen ik niet de vergunningen, ik heb collega’s die dat heel goed doen, maar ik zorg ervoor dat alles ernaartoe goed verloopt. Dat we de juiste economische spin-off hebben. Dat we het bedrijfsleven aanhaken. Als er een nieuwe partij langskomt dan is het aan ons om te zorgen dat ze een goede landing maken en zo snel mogelijk ‘in de stad’ zitten.”

Wat merkt een inwoner van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Wij proberen te zorgen voor een attractief en gebalanceerd evenementenbeleid. Waarin we zoveel mogelijk mensen iets kunnen bieden, we toegankelijk en inclusief zijn. Dat de evenementen ook passen bij Groningen. En dat proberen we dan voor elkaar te krijgen met zo min mogelijk overlast voor de omgeving.”

Had je vooraf een idee hoe je baan zou zijn toen je ermee startte?

“Nou, ik dacht dat ik wel aardig wist hoe het werkte in dit vakgebied, maar dat bleek toch nog wel een stuk complexer. Een evenement is eigenlijk een soort mini-maatschappij, ik moet met bijna alle afdelingen en directies wel iets afstemmen. Dat maakt deze functie ook heel erg leuk. Van bouw tot verkeer, van ecologen tot mensen die gaan over programmeringen. Noorderzon bijvoorbeeld is een evenement in een park met een monumentale status. Dan ben ik in gesprek met omwonenden over hun ervaringen, maar ook met de organisator van het festival over hun ambities. Er zijn heel veel verschillende belangen om rekening mee te houden.”

Zou je iets anders willen doen binnen de gemeente Groningen?

“Nou eerst nog niet hoor, ik ben nu nog aan het onderzoeken hoe groot mijn huidige functie eigenlijk is. Ik had het streven om elke week een nieuwe afdeling te ontdekken, en tot nu toe lukt dat nog steeds. Het is mooi om te zien hoe betrokken de mensen hier zijn, en hoe hard er wordt gewerkt.

Daarnaast maak ik in deze rol zoveel leuks mee. Ik stond bijvoorbeeld backstage bij Guns N’ Roses en Rammstein. Ik kom op grote dancefeesten maar ook bij kleinere evenementen. Als echte evenementenliefhebber is dat natuurlijk fantastisch.”