Sanne-van-den-Boogerd-17June-12,-2023092612-crop

Sanne

Allround medewerker burgerzaken

Ik vind het sociale, dienstverlenende deel belangrijk. Om mensen echt fysiek te spreken en te helpen.
Sanne is als allround medewerker burgerzaken een van de meest zichtbare werknemers van de gemeente Groningen. Van paspoorten tot rijbewijzen, van geboorteaangiftes tot meldingen van overlijden. Samen met haar team staat ze klaar om voor onze inwoners alles goed te regelen en registreren.

Hoe ben je hier precies terecht bent gekomen?

“Ik heb Sociaal Juridische Dienstverlening gestudeerd. Bij mijn vorige werk had ik ontslag genomen, want dat paste niet bij me. Te veel dossiers en te weinig contact met mensen. Door de coronacrisis was een nieuwe baan vinden eerst lastig maar op een gegeven moment zag ik de vacature voor deze baan en dacht: leuk! Een baan die gaat over wet- en regelgeving waar je ook nog contact hebt met mensen. Dus toen heb ik gesolliciteerd, kennisgemaakt en kon ik beginnen. Done deal.”

Wat houdt je werk precies in?

“Het is best wel gevarieerd. Ik ben begonnen achter de balie ‘Documenten’. Daar komt iedereen voor zijn rijbewijs, paspoort of ID-kaart. Maar soms ook voor bijvoorbeeld een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Daarna ben ik naar de balie voor ‘Eerste inschrijving’ gegaan. Daar wordt iedereen die hier langer dan vier maanden wil verblijven voor het eerst ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Je kunt je wel voorstellen dat Groningen als studentenstad enorme drukte kent in februari en september vanwege alle nieuwe studenten die zich dan melden. Ook heb ik de ‘Registratie niet-ingezetenen’ (RNI) gedaan. Voor bijvoorbeeld seizoenarbeiders die korter dan vier maanden hier verblijven. 

Op dit moment ben ik me meer aan het specialiseren in het gegevensbeheer. Mensen realiseren zich niet altijd dat de BRP zó belangrijk is. Van je geboorte tot je overlijden wordt daar alles in bijgehouden. Hoe je heet, wie je ouders zijn, wanneer je geboren bent, waar je gewoond hebt, of jij gezag hebt over je kinderen of niet. Je kinderen staan daarin, maar ook wie jouw ouders zijn. Dat vind ik heel interessant.”

Wat vind je naast die passie voor gegevensbeheer nog meer leuk?

“De variatie in het werk. Je krijgt hier de ruimte om over alle onderwerpen te leren en ik word hier goed begeleid in mijn ontwikkeling tot senior medewerker. Maar ook het sociale, dienstverlenende gedeelte. Om aan de balie te zitten en mensen echt fysiek te spreken en te helpen. Het is best wel een verantwoordelijke functie. Ik moet bijvoorbeeld goed controleren of de juiste documenten aanwezig zijn om te zorgen dat de juiste gegevens geregistreerd worden.

En niet te vergeten: de sfeer is hier goed. Iedereen wil elkaar helpen en het maakt echt niet uit of je nou een adviseur vraagt of een allround collega. Er is hier een goede mix van jong en oud. Met de frisse wind van de jongeren maar ook de ervaring van de ouwe rotten in het vak, waarbij je met al je vragen terecht kunt. “

Wat merken de inwoners van de gemeente Groningen van jouw werk?

“Voor heel veel belangrijke zaken in het leven moet je bij ons zijn. Zo is het belangrijk dat je (goed) ingeschreven staat in de BRP. Organisaties als DUO en de Belastingdienst halen hun gegevens over iemand uit de BRP, waardoor je een uitwonende beurs kunt aanvragen of andere toeslagen. Maar ook een huwelijk of echtscheiding wordt door ons geregistreerd. Tot slot kun je zonder ons niet op vakantie! Want zonder paspoort of ID-kaart kom je niet ver.”

Kun je een voorbeeld geven van een moment op je werk dat je niet snel vergeet?

“Soms kom je mensen tegen die niet zo ICT-vaardig zijn. Het afgelopen jaar heb ik regelmatig iemand uitgenodigd die er online echt niet uitkwam en daar ontzettend gefrustreerd over was. Als we dan tijdens het gesprek toch kunnen regelen wat diegene graag wilde, bijvoorbeeld een briefadres, dan is dat ontzettend fijn. Dan zijn die mensen heel blij zijn dat ze even langs konden komen en we het samen hebben kunnen regelen.” 

Wat zou je een nieuwe collega willen meegeven?

“Dat het hier echt geen stoffige saaie toestand is, wat ik zelf ten onrechte dacht voordat ik hier kwam werken. We zijn juist hartstikke ambitieus en constant in ontwikkeling. En je betekent echt wat voor mensen. Van geboorte tot overlijden, bij ons komt alles langs dus je hebt echt een belangrijke functie!”